Η πιο φθηνή γραβιέρα Κρήτης στο σούπερ μάρκετ
Η γραβιέρα Κρήτης είναι συνδεδεμένη με πολλές αναμνήσεις, αλλά κυρίως με τα κεφάλια γραβιέρας και τα παξιμάδια που μου έφερνε ο πατέρας μου όταν πήγαινε ταξίδι στο νησί. Σήμερα ψάχνουμε την πιο φθηνή γραβιέρα Κρήτης στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.
ΜΙΚΡΕΣ ΦΑΡΜΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. 9,95€ ανά κιλό στο MARKET IN – 25 Απριλίου 2025
Φθηνή γραβιέρα Κρήτης
ΜΙΚΡΕΣ ΦΑΡΜΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. 9,95€ ανά κιλό στο MARKET IN
Πλυμάκης Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. 11,45€ ανά κιλό στο MY MARKET
Μιχελάκη Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π 13,71€ ανά κιλό στο MY MARKET
Γενικά το είχα παρατηρήσει ότι το MY MARKET είχε μεγάλη ποικιλία από γραβιέρα Κρήτης και σε πολλές περιπτώσεις με καλές τιμές ή προσφορές. Ενδεικτικά στην σημερινή έρευνα είχε διαθέσιμες τις γραβιέρες Κρήτης Πλυμάκης – Μιχελάκης – My Gusto – Σφακιανές Μαδάρες και Κρητών Παράδοση.
Λίγα λόγια για την γραβιέρα Κρήτης
Η γραβιέρα Κρήτης είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ελληνικά τυριά, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Παράγεται αποκλειστικά στην Κρήτη από πρόβειο γάλα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχει και μικρό ποσοστό κατσικίσιου γάλακτος. Το γάλα συλλέγεται από ζώα που εκτρέφονται ελεύθερα στην κρητική ύπαιθρο και τρέφονται με αρωματικά φυτά και βότανα, κάτι που προσδίδει στη γραβιέρα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη μοναδική της γεύση. Η γραβιέρα Κρήτης έχει σκληρή υφή, με ανοιχτόχρωμο, κιτρινωπό σώμα και μικρές τρύπες στο εσωτερικό της. Η γεύση της είναι πλούσια, ελαφρώς γλυκιά, και ταυτόχρονα πικάντικη όσο παλαιώνει. Η ωρίμανση διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες, και όσο περισσότερο παλαιώνει, τόσο πιο έντονη και γεμάτη γίνεται η γεύση της.
Αποτελεί ιδανική επιλογή για κάθε τραπέζι, καθώς μπορεί να καταναλωθεί σκέτη, με ψωμί ή φρούτα όπως το σταφύλι και το σύκο, να συνοδεύσει κρασί ή τσικουδιά, αλλά και να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Είναι εξαιρετική σε πίτες, σαγανάκι, μακαρόνια ή ψητά φούρνου, προσφέροντας πλούσιο άρωμα και γεύση στα πιάτα. Η γραβιέρα δεν είναι απλώς ένα τυρί – είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής διατροφής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την ποιότητα και τη γεύση της, αποτελεί πρεσβευτή της Κρήτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τιμώντας τη μακρά παράδοση της ντόπιας τυροκομίας.